Deepfakes

Deepfakes

Het was al weer 2017 toen reddit gebruiker Deepfakes dit woord verzilverde. Deepfakes zijn kort gezegd nepvideos waarbij meestal het gezicht van iemand anders er op is geplakt. Dankzij de ontwikkelingen in deze techniek kan dat steeds overtuigender, niet van echt te onderscheiden goed.  Geweldig idee dacht TikTok

TikTok is social media, de relatieve jongeling. Zoals dat tegenwoordig gaat heeft iedere generatie haar eigen social media platform.  “oudjes” gebruiken Facebook, “gen X” en “millenials” Snapchat en Instagram en de nieuwe generatie heeft TikTok.

Nu is dat prima, alleen is TikTok in chinese handen. Net als met het (voorheen) russische Kaspersky kom je dan sneller in opspraak. TikTok heeft in hun app een (nog niet gelanceerde) gezichtsherkennings functie zitten die een biometrische scan maakt zodat je leuk in je eigen deepfake filmpjes kunt schitteren. Ook Instagram is daar mee bezig, al hoor je dat niet zo hard. 

Het probleem is natuurlijk wat er met al die data gebeurt. Die gaat naar de servers van desbetreffend bedrijf. Technisch natuurlijk noodzakelijk om de mogelijkheid tot die filmpjes te bieden. Wel heel erg privacygevoelige data waar flink wat risico aan hangt. 

Los van privacy wetgeving en juridische hoofdpijn bij t proberen te begrijpen van de risico’s en consequenties begrijp ik wel dat dit een groot risico is. Je biometrische gezichtsgegevens zijn een (steeds belangrijk worder) component van je identiteit en kan net als al die andere componenten worden misbruikt. Op deze manier wel heel makkelijk. 
Nu is technologische vooruitgang niet te stoppen, al hoop ik dat gewaarwording en bewustzijn dit in goede banen kan leiden. Vandaar even deze post.

Voorbeeld van een subtiele deepfake

Goed advies en Goede koffie

U kunt wel wat advies gebruiken? Kom dan naar de gezellige winkel waar we een behoorlijk lekker bakje koffie voor u zetten en u alles vertellen wat u moet weten om een goede keuze te maken.
Natuurlijk gratis en vrijblijvend.

In huis reparatie

Meer dan 95% van de reparaties voeren wij zelf uit. Voor u betekent dat geen rare logistieke trajecten en lange wachttijden. Uw wensen en belangen zijn in het volledige proces bekend en onze focus.

Inruil en inkoop 2e hands

Uw oude pc of onderdelen kunt u bij ons inruilen voor korting op een upgrade. 2e hands kopen wij ook in en verkopen wij ook, getest en met drie maanden garantie. Een goed alternatief!

×

Winkelmand

Close Panel
Buy for 100,00 more and get free shipping